Cello sonates bij SCAU

Het evenement vindt plaats op 15 oktober 2023

15 oktober Cellosonates van Debussy, Poulenc en Vermeulen, Lidy Blijdorp (cello) en Tobias Borsboom (piano)

Lidy Blijdorp en Tobias Borsboom spelen al bijna tien jaar samen en traden op in veel grote zalen en op vooraanstaande festivals zoals Wonderfeel en het Grachtenfestival. Ook maakten zij hun opwachting in enkele theaterproducties. ‘Wij zijn een goede match omdat wij altijd de muziek de verhalen willen laten vertellen. Tijdens repetities kunnen we elkaars gedachten lezen en spreken we vaak in beelden, kleuren en filmische scènes’. Ook als solist zijn ze succesvol. Zo was Tobias winnaar van de prestigieuze Dutch Classical Talent Award en won Lidy in 2020 twee Edisons voor haar debuutalbum ‘Journeyers’ (‘Reizigers’).

Zij is een oerkracht op de cello. Muziekjournalist Mischa Spel zegt in het juryrapport over haar spel: ‘Het is rauw, gewaagd en eigenzinnig. Ze laat de muziek echt spreken. Risico’s neemt ze, pizzicati geselen als bijna knappende snaren je oor, je ruikt de hars bijna. Ze grijpt diep in de timbre-bibliotheek van haar instrument, de kleuren, sferen, geuren, vondsten spatten je tegemoet’. Tobias Borsboom trad al eens eerder zeer succesvol op bij de SCAU in april 2022.

Samen brengen zij een schitterend Frans getint programma. Het recital wordt geopend met drie stukken van haar CD ‘Journeyers’: delen uit Daphnis et Chloé en uit Rapsodie Espagnole, beide van Maurice Ravel, door Lidy Blijdorp gearrangeerd voor cello en piano. Verder spelen zij cellosonates van Claude Debussy en Francis Poulenc. De Cellosonate van Poulenc is een van de eerste werken die het duo instudeerde. ‘Dat is lang geleden, hoor. Fijn om dit vrolijke maar ook rare stuk weer te spelen. Poulenc is een geniale componist'.

Ook de meeslepende, eerste cellosonate van de Nederlandse componist en muziekpublicist Matthijs Vermeulen (1888 – 1967) staat op het programma. Hij liet zich inspireren door diezelfde Debussy en Poulenc. Zijn werken worden gekenmerkt door heftige, compromisloze emoties.

INFORMATIE
STICHTING CULTURELE ACTIVITEITEN UITHOORN (SCAU)
Thuisbasis van de SCAU is multifunctioneel kerkgebouw De Schutse. Het adres is: De Mérodelaan 1, 1422 GB Uithoorn. De concerten en evenementen van de SCAU vinden één keer per maand plaats op de zondagmiddag om 14.30 uur; de deuren van de zaal gaan om 14.00 uur open.

Kaarten bestellen via www.scau.nl/tickets

 

Bron: via Hans Busscher

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch