Burgemeester en raadsleden bereiden zich voor op 4 mei 2025

Foto: Pieter Heiliegers

Burgemeester Pieter Heiliegers van Uithoorn en enkele raadsleden en leden van het 4 mei comité van Uithoorn hebben een bezoek gebracht aan Brunssum in Limburg.

Volgens de burgemeester was het een inspirerende dag als voorbereiding op 4 en 5 mei 2025, als 80 jaar vrijheid wordt gevierd, schrijft hij op Facebook.

Er was een bezoek aan het gemeentehuis van Brunssum en een rondleiding met verhalen over onderduikhulp aan Joodse kinderen, zoals de familie Aldewereld uit Uithoorn die in de Tweede Wereldoorlog zijn ondergedoken in Brunssum.

Uithoornse geschiedenis
Het verhaal van Jack Aldewereld werd bij de herdenking in 2023 al aangehaald. Toen was hij te gast in Uithoorn. 

Jack is als baby moedig van Uithoorn naar Brunssum gesmokkeld en heeft daar de oorlog als onderduikkind doorgebracht. Hij is altijd in Brunssum blijven wonen en is zich op volwassen leeftijd gaan verdiepen in de geschiedenis.

Samen met zijn vrouw Ina ijvert Jack al jaren voor het bekendmaken van de rol van mensen in het laten onderduiken van Joodse kinderen. Dankzij zijn niet aflatende inspanningen en er over spreken is daar volop aandacht voor.Door redacteur Marco Koeleman. foto's: Pieter Heiliegers