Bijzonder huis in Uithoorn

UITHOORN - Het vervallen huis aan de Thamerlaan in Uithoorn wordt door Vereniging Hendrick de Keyser gered van de sloop. De woning was het eerste uitgevoerde woonhuisontwerp van de wereldberoemde architect Michel de Klerk.
De vereniging kocht het pand met steun van de BankGiro Loterij. Een mogelijke sloop dreigde toen de grond in de verkoop werd gezet. "We hebben dit architectonisch belangwekkende huisje nog net op tijd kunnen redden van sloop", zo meldt de vereniging in een persbericht.
Het pand stond al een tijd leeg. Door leegstand, vandalisme en een brandje raakte het huis in steeds slechtere staat. Erfgoedvereniging Heemschut sprak haar zorgen uit over het verlies van de woning. Daarop kwam Hendrick de Keyser in actie.
De vereniging redt, restaureert en verhuurt historische huizen. Hendrick de Keyser bezit woonhuizen in vrijwel alle bouwstijlen, maar tot op heden ontbrak een gebouw in de invloedrijke Amsterdamse Schoolstijl. Michel de Klerk was daarvan de grondlegger.
Restauratie
Het huis uit 1911 vertoont volgens de vereniging al de karakteristieke trekken van de Amsterdamse Schoolstijl. De woning is dringend toe restauratie. "Een zorgvuldige restauratie zal het pand nu terugbrengen in oorspronkelijke staat."