Afsluiting Aalsmeerderbrug (N196)

AALSMEER - Vanaf maandagavond 20 november 2023 tot vrijdagochtend 1 december 2023 is de Aalsmeerderbrug doordeweeks - behalve op vrijdag- en zaterdagavond/nacht - in de avonden en nachten in beide richtingen afgesloten voor zowel wegverkeer als scheepvaart. De brug wordt al vanaf 31 oktober niet bediend voor schepen.

De provincie treft voorbereidingen om de Aalsmeerderbrug op afstand te bedienen vanaf de provinciale bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard. Om de werkzaamheden zo veilig mogelijk te laten verlopen wordt de N196 ter hoogte van de Aalsmeerderbrug afgesloten en gaat de brug in deze periode uit de bediening.

Omleiding
De weg over de brug (N196) is van 20 tot en met 30 november 2023 in de avonden en nachten – met uitzondering van vrijdag- en zaterdagnacht - in beide richtingen afgesloten van 22.00 tot 6.00 uur voor zowel het autoverkeer als voor (brom)fietsers en voetgangers. Verkeer over de N196 wordt met borden omgeleid via de Waterwolftunnel, de N201 en de N231. Auto- en motorverkeer heeft ongeveer 15 minuten extra reistijd. Ook het openbaar busvervoer rijdt een aangepaste route gedurende deze periode. Een aantal bushaltes komen daardoor tijdelijk te vervallen. Meer informatie is te vinden op de website van Connexxion: www.connexxion.nl.

 

Tijdelijk fiets- en voetgangerspontje
(Brom)fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van een tijdelijk pontje. De opstaplocaties bevinden zich op loopafstand van de Aalsmeerderbrug en worden met borden aangegeven. Er is geen tijdschema van toepassing, de pont vaart continu heen en weer tussen 22.00 en 6.00 uur. De maximale wachttijd is 10 minuten. Met behulp van bijgevoegde afbeelding zijn de locaties weergegeven.

Afsluiting Ringvaart voor vaarverkeer
Vanaf 30 oktober tot en met zondag 19 november 2023 wordt de Aalsmeerderbrug niet bediend voor schepen die hoger zijn dan 2,5 meter. Vanaf 20 november is de brug tijdens de werkzaamheden voor al het vaarverkeer – inclusief kleine boten - volledig afgesloten. Er is dan geen onderdoorgang mogelijk onder de brug. Op 1 december 6.00 uur draait de brug weer volgens de reguliere bedientijden. Op de website www.vaarweginformatie.nl staat meer informatie over de beschikbaarheid van de vaarweg.

Werkzaamheden
Met de werkzaamheden zorgt de provincie ervoor dat de Aalsmeerderbrug bediend kan worden vanuit de bediencentrale Weg- en Waterhuis De Lange Balk in Heerhugowaard. Om de Aalsmeerderbrug hiervoor klaar te maken, worden de systemen en software van de Aalsmeerderbrug aangepast en uitgebreid. We vervangen de camera’s en plaatsen hogere cameramasten voor verbeterd zicht en een veiligere bediening. We voeren testen uit om alle systemen goed af te stellen en te controleren of de brug veilig bediend kan worden. Totdat de brug is aangesloten op de bediencentrale in Heerhugowaard wordt de brug lokaal bediend. Naar verwachting wordt de Aalsmeerderbrug na goede testresultaten na de werkzaamheden op afstand bediend vanuit de bediencentrale van de provincie.

Centrale afstandsbediening
Door de bediening van de bruggen in Noord-Holland steeds meer vanuit één punt te organiseren, is het openstellen van bruggen beter op elkaar afgestemd voor zowel de scheepvaart als het wegverkeer. Hierdoor ontstaat een betere doorstroming en stimuleert de provincie het vervoer over water én de weg.

Meer informatie
Met vragen of opmerkingen kunnen weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Meer informatie over de werkzaamheden en centrale bediening op afstand is te vinden op de pagina Centrale bediening bruggen en sluizen en te volgen via de regionale Facebookpagina Amstelland en Meerlanden (@AmstellandMeerlanden).

Bron: Ingezonden bericht - bewerkt voor Rick FM door Jan Tilburgs

Aalsmeerderbrug-vanaf-water-fotograaf-Michiel-Wijnbergh