Aandeel vacatures voor hogeropgeleiden grootst in Groot Amsterdam

Het aantal WW-uitkeringen in de regio Groot Amsterdam daalt verder en komt eind september uit op 20.820; een daling van 1,8%. Het aantal vacatures neemt met 6% toe. Opvallend genoeg zijn er vooral veel vacatures voor hogeropgeleiden.
De WW-daling in Groot Amsterdam is iets sterker dan landelijk (-1,6%). Op jaarbasis is de daling van het aantal WW-uitkeringen in Groot Amsterdam met -18,2% juist minder sterk dan landelijk (-22%). Vrijwel alle sectoren laten een daling zien; de sectoren vervoer & opslag 
(-4,7%) en bouwnijverheid (-4,2%) lopen aan kop.
 

In de eerste helft van 2018 ontstaan er 66.800 vacatures in Groot Amsterdam. Dat zijn er 3.800 meer dan een jaar geleden; een stijging van 6%. Landelijk was dit 12%. Opvallend is dat in Groot Amsterdam het aandeel vacatures voor hogeropgeleiden (hbo/wo) met 33% het hoogst is van Nederland, waar dit 22% is. Een mogelijke verklaring hiervoor is de aanwezigheid van universiteiten, hogescholen, hoofdkantoren  en academische ziekenhuizen in Amsterdam. Het aandeel vacatures voor lageropgeleiden (maximaal mbo-niveau 1) ligt met 32% juist lager dan landelijk.  

Werkzoekenden zijn in hun zoektocht naar werk echter niet alleen afhankelijk van vacatures. Werkgevers benaderen ook personeel via het eigen netwerk, zo blijkt uit de notitie ‘Hoe werven werkgevers?’ van UWV. Eén op de vijf werkgevers neemt namelijk personeel aan zonder hiervoor een vacature uit te zetten. In de sectoren horeca en vervoer & opslag gebeurt dat het vaakst (30%) en bij landbouwbedrijven en financiële instellingen het minst vaak (8% en 9%). Bijna de helft van de bedrijven dat personeel aannam zonder werving deed dat via hun medewerkers- of HRM-netwerk. Het actief op werkgevers afstappen en onderhouden van een (online) netwerk, verhoogt de kans op het vinden van een baan.