29 september 2023 start seizoen KerkCafé: “Oekraïne; van grensland tot brandhaard”

Het evenement vindt plaats op 29 september 2023

Op vrijdagavond 29 september neemt Marc Jansen – schrijver van het boek “Grensland, een geschiedenis van Oekraïne” – ons in het Kerkcafé mee langs de ontstaansgeschiedenis van Oekraïne. Het land dat in 1991 onafhankelijk werd, werd vaak in een adem genoemd (en bekeken) met de Sovjet-Unie. Het bleef lang een land waarvan de meesten van ons maar heel weinig weten.
Maar sinds Oekraïne 9 jaar geleden op schokkende wijze de voorpagina’s haalde met de uit de lucht geschoten vlucht MH17, is dit land meer en meer in de schijnwerpers gekomen. Met als beangstigend nieuw dieptepunt 24 februari 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel! Er ging sindsdien geen dag voorbij dat Oekraïne niet de voorpagina’s haalde.

Er kwamen stromen vluchtelingen en ze werden veelal met open armen ontvangen, ook hier in Uithoorn! Oekraïne werd wereldnieuws en het werd van relatief onbekend land ineens een brandhaard! Een katalysator van een snel veranderende wereldorde lijkt het wel.


Voor KerkCafé Uithoorn redenen genoeg om een avondlang stil te staan bij Oekraïne. Wat is haar geschiedenis door de afgelopen eeuwen heen, wie zijn de Oekraïners, wat is de gedeelde geschiedenis wat haar tot volk maakt? Een avond dus waarin de aandacht meer uit zal gaan naar het land Oekraïne zelf, naar haar bevolking en haar cultuur dan naar de oorlog die nu woedt!


Marc Jansen schreef als Oost Europa deskundige het boek “Grensland”. Hij was voorheen als historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Op 29 september geeft hij in het KerkCafé een lezing n.a.v. van dit boek en geeft hij een kijk op de ontstaansgeschiedenis van Oekraïne vanuit de historische ontwikkelingen uitmondend in de recente gebeurtenissen en de oorlog met Rusland.


We hopen veel belangstellenden te kunnen begroeten in dit eerste KerkCafé van het nieuwe seizoen. Natuurlijk ook een speciaal welkom aan de mensen uit Oekraïne die sinds maart 2022 in Uithoorn wonen! Ze zijn ook via andere kanalen speciaal voor deze avond uitgenodigd.

KerkCafé 29 september over de ontstaansgeschiedenis van Oekraïne
Locatie: De Schutse, De Merodelaan 1, Uithoorn
Aanvang: 20 uur (inloop vanaf 19.45 uur)
De toegang is gratis. Wel vragen wij een vrijwillige bijdrage voor de onkosten en voor de instandhouding van KerkCafé Uithoorn.
www.pkn-uithoorn.nl/kerkcafe

 

Bron: ingezonden bericht

Bewerkt voor Rick FM: Monique Musch