18 miljoen voor aanpak bodemdaling Noord-Holland

AMSTELLAND - Voor Laag Holland en het Noord-Hollandse deel van het Groene Hart komt 18 miljoen euro beschikbaar voor projecten om bodemdaling tegen te gaan. De provincie gaat in overleg met de lokaal betrokkenen over de besteding van dit bedrag.

Het geld wordt beschikbaar gesteld uit het Veenplan dat onderdeel is van het Klimaatakkoord. In deze Noord-Hollandse veenweidegebieden daalt de grond al jaren. Het veen dat daardoor bloot komt te liggen, verdampt. Dat zorgt voor een grote toename van de CO2-uitstoot.

De provincie investeert al fors in onderzoek en kennisontwikkeling over bodemdaling. Het doel is om bodemdaling te stoppen en veengroei te herstellen waar dat nodig is. Zoals ook door de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur is geadviseerd in hun recent verschenen rapport ‘Stop bodemdaling in veenweidegebieden’, doet Noord-Holland dat gebiedsgericht.

In de veenweidegebieden Laag Holland en het Noord-Hollandse deel van het Groene Hart lopen al verschillende gebiedsprocessen. Naast bodemdaling spelen hier ook andere uitdagingen, zoals het tegengaan van stikstofneerslag en de afronding van het Natuurnetwerk Nederland. De provincie gaat in overleg met de betrokkenen in deze gebieden om de besteding van de 18 miljoen te bespreken, in samenhang met de andere uitdagingen.