Vogelexcursie: Ganzen in de Polder

Het evenement vindt plaats op 03 december 2016

Elk najaar komen duizenden ganzen overwinteren in de polders van De Ronde Venen. Ze komen vanuit hun broedgebied in het Hoge Noorden, boven de poolcirkel. Het zijn meestal kolganzen, maar soms zitten er ook brandganzen tussen. Kolganzen broeden in de zeer korte zomer in Noord-Rusland en Siberië. Twee keer per jaar vliegen ze heen en weer en overbruggen per reis een afstand tussen de 3500 en 5000 km. In oktober komen de eerste gezinnetjes hier aan en vanaf november loopt hun aantal snel op tot wel 10.000 vogels in januari. In Friesland en Zeeland, overwinteren enkele 100.000en kolganzen. Overdag zoeken ze voedsel op grasland of een pas gemaaide maisakker. ’s Nachts slapen ze op het  open water, zodat bijvoorbeeld vossen ze niet kunnen verrassen in de slaap. Botshol, de Waverhoek en de Nieuwkoopse Plassen zijn in onze omgeving zulke slaapplaatsen. Als de ganzen deze plassen ’s morgens verlaten doen ze dat met veel  gegak. Het is steeds weer spannend voor de plaatselijke gans-watchers: In welk weiland zullen de ganzen vandaag neerstrijken om te foerageren?
Op zaterdag 3 december is er gelegenheid om o.l.v. IV.N. gids Roy de Dood deze ganzen te spotten. Trek passende kleding aan, neem koffie/thee mee voor onderweg en vergeet de verrekijker niet. Om 8.30 uur wordt er verzameld op de parkeerplaats bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg in Wilnis. De excursie is per auto en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden (vergoeding autokosten in overleg met de bestuurder). 
Afgelastingen staan ca. 1 uur voor aanvang van de excursie op de website: ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn. Info en excursieleider: Roy de Dood (06-23 55 95 28)