rondrit authentieke WOII voertuigen

Het evenement vindt plaats op 23 september 2017

Het CRASH Luchtoorlog -en Verzetsmuseum '40-'45 organiseert op zaterdag 23 september in samenwerking met de vereniging Keep Them Rolling de jaarlijkse historische rondrit genaamd de ‘Red Ball Express’.
Deze 16e editie genoemd ‘Stirling’s End’ passeert weer vele gedenkwaardige plaatsen op de route, die direct verbonden zijn met een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2002 wordt deze rondrit verreden met authentieke legervoertuigen uit WO 2 zoals Jeep, Dodge, GMC, Ford, Chevrolet, Harley en BSA motoren.
Zo’n 50 voertuigen komen  vanaf 9.00 uur naar het CRASH-museum en vertrekken vandaar om 10.30 uur voor een rondrit met een tussenstop in Wilnis.
 

Lezing
Na vertrek van de voertuigen is er voor het publiek in het CRASH museum gelegenheid om een lezing bij te wonen over aanvoerroute genoemd ‘Red Ball Express ‘ die vanaf de invasiestranden in Normandië de frontlinies met alle noodzakelijke voorraden voorzag. Deze speciale lezing wordt twee maal gehouden en de eerste begint om 11.00 uur. Een tweede lezing is om 14.00 uur en aansluitend zijn de voertuigen van de Red Ball Express terug te verwachten.

De voertuigen keren vanaf 15.00 uur terug bij CRASH museum en zijn dan ook weer te bezichtigen voor het publiek. Het museum is gevestigd in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug.

Route Red Ball Express
Na ca. 35 km. is er een tussenstop bij de sporthal Willestee in Wilnis waar de deelnemers worden ontvangen door burgemeester Divendal. De voertuigen worden vanaf 11.30 uur verwacht en zijn dan te bezichtigen en rond 13.30 uur zullen ze weer vertrekken.  De bestuurders en bijrijders van de voertuigen zijn veelal in authentieke uitrusting gekleed. Dit geeft het beeld van ‘living-history’. Het gaat hierna richting Portengen naar ‘Stirling’s End’ en vandaar  naar Nieuwkoop waar wij een ‘rondje door het dorp’ zullen rijden als felicitatie met het 30-jarig jubileum van het Historisch Genootschap aldaar.
 
Herdenking bij monument voor Canadese vliegtuigbemanning.
Tijdens de tussenstop in Wilnis om 12.00 uur, zal een delegatie met enkele voertuigen van de Red Ball Express samen met burgemeester Maarten Divendal bij een monument bloemen leggen en een moment stilte houden.  Dit jaar zal een afvaardiging van CRASH en KTR, vergezeld van het erepeloton Ned. Binnenlandse   Strijdenkrachten   stilstaan   bij   het   monument   voor   de   gevallen  Canadese vliegtuigbemanning in het oude dorp in Wilnis. Het is een traditie dat elk jaar tijdens de Red Ball Express wordt stilgestaan bij een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog of een monument dat daaraan herinnert.
Voor  meer  informatie  over  museum  en  de  Red  Ball  Express    kunt  U  de  website  raadplegen: www.crash40-45.nl of www.redballexpress.nl.