Presentatie plannen voor De Hoeksteen

Het evenement vindt plaats op 15 maart 2018

Op donderdag 15 maart presenteren de Gemeente Uithoorn, Het Verschil BV en BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, hun plannen voor de herbestemming van De Hoeksteen, de enige kerk van de hand van architect Gerrit Rietveld (1888-1964). In het kerkgebouw moeten een film- en theaterzaal, verschillende kantoorruimten en 6 woonappartementen verrijzen. De presentatie start om 15.30 en vindt plaats in De Hoeksteen, Alfons Ariënslaan 1, Uithoorn

De voormalige kerk, een gemeentelijk monument, werd in 1965 in gebruik genomen en is door zijn halve kubusvorm en hoge ramen een fraai voorbeeld van het ‘Nieuwe Bouwen’. Rietveld bedacht naast een kerkfunctie ook een filmzaal en crèche voor het gebouw. De beroemde architect maakte de voltooiing van zijn enige kerk niet meer mee: het jaar vóór de ingebruikname van De Hoeksteen in juli 1965 overleed hij, waarna het werk door medewerkers Joan van Dillen en Johan van Tricht werd afgemaakt. De Hoeksteen geldt daarmee als het laatste ontwerp van Rietveld.    
 
Sinds 1985 deed ‘De Hoeksteen’ dienst als kantoorruimte en bibliotheek. In 2016 is de Gemeente Uithoorn via een tenderprocedure op zoek gegaan naar een nieuwe eigenaar voor het monumentale pand. Saskia Kemperman van Het Verschil BV won met haar plan en vroeg BOEi de kerk over te nemen en de restauratie en herbestemming uit te voeren. Jeroen ter Maat van Strategie Architecten tekende voor het ontwerp.
 
Arno Boon, directeur BOEi: “Herbestemming van kerken is vaak geen gemakkelijke opgave, maar Rietveld was zijn tijd ver vooruit door op de tekentafel naast de kerkruimte al verschillende andere functies te bedenken. Wij brengen de theaterfunctie, die in 1985 verdween, weer terug inclusief de door Rietveld ontworpen stoelen.  De Hoeksteen van Rietveld begint binnenkort daarmee aan een derde leven en we zijn er trots op dit op 15 maart te mogen presenteren.”
 
Saskia Kemperman, projectontwikkelaar Het Verschil B.V. “Samen met BOEi werken we hard aan de herbestemming van dit prachtige pand. Naast de woonfunctie werken wij hard aan het realiseren van een maatschappelijke culturele functie in het theater en de Foyer. Graag willen we iedereen die zich aangesproken voelt om bij te dragen aan deze ontwikkeling uit nodigen om mee te doen.”
 
Ra Zijlstra, verantwoordelijk wethouder Gemeente Uithoorn: “Veel inwoners hebben iets met De Hoeksteen, omdat er veel verschillende organisaties in zijn gehuisvest. Vandaar dat ook veel mensen hebben meegedacht over een mogelijke nieuwe bestemming. Heel fijn dat dit architectonisch interessante gebouw behouden is en vooral dat het voor een deel openbaar toegankelijk blijft. Cultuur in De Hoeksteen, dat maakt het Verschil!”