Nachtegalen in concert in de duinen!

Het evenement vindt plaats op 27 april 2018

Op Koningsdag, vrijdag 27 april, organiseert de vogelwerkgroep van IVN De Ronde Venen en Uithoorn een nachtegalenexcursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
 
Halverwege april arriveert de nachtegaal uit Afrika en laat zijn zang uitbundig horen. De mannetjes komen als eerste, om zich van het broedgebied van vorig jaar te verzekeren. Daarna zingen zij de vrouwtjes, die later komen, zogezegd uit de lucht.
We gaan ook andere zangvogels zoeken en op zang proberen te localiseren.
De Gekraagde Roodstaart bijvoorbeeld, mooi gekleurd, omdat hij als holenbroeder geen schutkleur nodig heeft. Hij komt juist in de duinen veel voor. Andere te verwachten waarnemingen zijn: Boomleeuwerik, Tuinfluiter, Braamsluiper, Bonte Specht, en niet te vergeten de Sprinkhaanzanger. Deze laatste vogel, met zijn mysterieuze krekelachtige zang wordt jaarlijks gehoord. 
De balts van de Boompieper, die als een parapluutje uit een hoge boomtop naar beneden zeilt, is ieder jaar een belevenis. In de waterzuiverings-kanalen zijn allerlei watervogels aanwezig, waaronder vele eendensoorten. Ook de kleinste fuut, de Dodaars, komt er voor.
Tijdens de wandeling kan ook de zandhagedis zich laten zien. Natuurlijk krijgen we  damherten, reeën of mogelijk een vos in de kijker.
Vertrek: gezamenlijk met eigen auto’s om 06.30 uur vanaf de parkeerplaats bij de Nieuwe Begraafplaats aan de Ir. Enschedeweg  in Wilnis. Meerijders zijn welkom. 
Tussen 13.00 en 14.00 uur zijn we terug. De excursie start om 07.15 uur bij de ingang van de Waterleidingduinen, bij Pannenkoekhuis ’t Panneland, Vogelenzangseduinweg 4, in Vogelenzang.
Parkeren Euro 2,00 per auto. Toegangskaart Euro 1,50 
Vergoeding benzinekosten in overleg met de bestuurder.
Neem kijker, brood en iets te drinken mee. Kleed je zo nodig warm aan.  
Zie ook :  ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn
Info: Ad van Uchelen (0297-250163/0610201401)