Mythen en de terugkeer van de wolf

Het evenement vindt plaats op 03 mei 2016

Op 3 mei wacht bezoekers van De Woudreus in Wilnis een avond vol wonderlijke verhalen.

Er zijn heel wat planten en dieren waar oude mythische en sprookjesachtige vertellingen aan kleven. Verteller Reinier Hopmans, IVN natuurgids uit Noorden, koos drie heel gewone planten die nog steeds in onze omgeving zijn te vinden. In zijn rijkelijk geïllustreerde, door animaties en geluid ondersteunde presentatie opent hij de verrassende wereld die erachter schuilgaat.

De lezing wordt gehouden in het NME-centrum De Woudreus, Pieter Joostenlaan 28a in Wilnis en begint om 20.00 uur. Voor iedereen toegankelijk, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van €2.50.

Na de pauze richt hij zijn aandacht op de wolf, die zich nog niet zo lang geleden na 150 jaar weer op Nederlands grondgebied heeft vertoond. Eén wolf, of eigenlijk twee, maar aan één bleek een vreemd luchtje te zitten. Kunnen we in ons land meer wolven verwachten? Zo ja, wanneer? En mogen we daar blij mee zijn?

Al heel lang is de reputatie van deze top predator, tevens voorvader van alle honden, niet best. In de Noordse mythologie was zijn rol al vaak angstaanjagend. Zijn optreden in sprookjesverhalen stelt ook niet gerust en in films en games wordt het alleen maar erger.

En vorige maand kreeg het dier opeens een rol in de Amerikaanse lobby voor meer wapens. De National Rifle Association heeft al enkele sprookjes laten herschrijven. De hoogste tijd om dit dier eens echt te leren kennen.