Kerkcafé over Schiphol

Het evenement vindt plaats op 19 februari 2016

Is het de banenmotor of vervuiler? 

Dagelijks vliegen veel vliegtuigen met toeristen, zakenmensen en vracht van en naar Schiphol. Dat is goed voor de economie, maar het veroorzaakt ook milieubelasting, geluid en uitstoot van CO2 en fijnstof.

Veel mensen in deze omgeving verdienen hun inkomen direct of indirect door de aanwezigheid van de luchthaven. Om te voorkomen dat economie en milieu teveel met elkaar op gespannen voet komen te staan zijn er afspraken gemaakt over het aantal
vlieg­bewegingen, het gebruik van de diverse start­ en landingsbanen en de tijdstippen waarop gevlogen wordt.

Er is een netwerk van meetinstrumenten in de omgeving uitgezet, dat de gemaakte afspraken moet bewaken. Dit alles om het leven rond Schiphol aangenaam te laten zijn. 

Via Schiphol zijn Nederland en de Randstad verbonden met Europa en de rest van de wereld. Om de concurrentiepositie van Schiphol te behouden en te versterken is groei nodig, zowel van het luchtverkeer als van de infrastructuur op het land. 

Zijn de afspraken die gemaakt zijn met de luchthaven 
geen beperking voor het goed functioneren ervan? 
Hoe functioneert Schiphol nu en hoe ziet de toe­
komst er uit? Vliegveld Lelystad zou een deel van de 
vliegbewegingen kunnen overnemen van Schiphol. 

Vliegveld Lelystad uitbreiden om Schiphol te ontlasten gaat nog een stapje verder. Welke voor­ en nadelen heeft dit? En wat weegt het zwaarst? Onze economie is gebaseerd op groei, maar is groei echt noodzakelijk?

En, als groei dan vereist is, hoe kun je dan groeien zonder dat het leefklimaat van de omwonenden daar teveel onder lijdt? Veel vragen. Een voorlichter van Schiphol komt ons informeren en gaat hierover met de aanwezigen in gesprek. 

Het kerkcafé is in De Schutse, Mérodelaan 1 in Uithoorn. Het begint om 20.00 uur.