Herdenking Cindu-ramp

Foto: Robbert Bianchi NH nieuws

 
UITHOORN – Zaterdag 8 juli was het precies 25 jaar geleden dat een grote explosie plaatsvond in de chemische fabriek op het Cindu-terrein. Drie brandweerlieden kwamen om het leven en er vielen tientallen gewonden. De ramp wordt elk jaar nog herdacht op het Cindu-terrein.
 

De plechtigheid betekent veel voor Carla de Meijer, die haar man Eric verloor bij de ramp. Van de ene op andere dag stond ze er alleen voor met twee jonge kinderen. "Het is een mooie plek om de mannen hier te herdenken,. Ze blijven altijd onderdeel van ons leven."
Explosie
Eric de Meijer werkte bij de Cindu en was daar tevens commandant van de bedrijfsbrandweer. Die ochtend was door een verkeerd mengsel de temperatuur in een reactorvat gaan stijgen. Eric en zijn collega's probeerden alles onder controle te krijgen tot het vat plotseling explodeerde..
In de buurt van de explosie in 1992 was ook Marcel Hendriks. Hij overleefde de ramp wel. Hij is inmiddels directeur van RÜTGERS Resins BV, het huidige chemiebedrijf op het Cindu-terrein. Ook bij hem heeft de ramp diepe sporen achter gelaten. "Als je dit het meegemaakt, snap je dat je altijd kritisch naar veiligheid moet blijven kijken en dat niets vanzelfsprekend is", zegt hij.