Canto Ostinato in Thamerkerk

Het evenement vindt plaats op 14 februari 2016

Op zondag 14 februari organiseert de SCAU een bijzonder concert.

Twee bekende Nederlandse pianisten, Ivo Janssen en Arielle Vernède, spelen op twee vleugels Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Daarnaast klinken enkele stukken van Johann Sebastian Bach, o.a. twee fuga’s uit Die Kunst der Fuge. Oude en moderne muziek in één concert.

Op donderdag 11 februari speelt Arielle Vernède samen met drie andere pianisten Canto Ostinato in het Concertgebouw te Amsterdam op maar liefst vier vleugels.

De SCAU is er trots op dat zij vlak daarna naar Uithoorn komt om dit kunststuk te herhalen op twee piano’s, samen met haar collega Ivo Janssen. Het concert vindt plaats in de Thamerkerk aan de Amstel, aanvang 14.30 uur.

1979
Canto Ostinato sloeg in 1979 in als een bom. Veel mensen lieten zich graag meevoeren op de golven van de zich herhalende drieklankmotieven. De muziek lijkt verwant te zijn aan de minimalisten Philip Glass en Steve Reich, maar Simeon Ten Holt ziet zichzelf liever als een romanticus à la Robert Schumann.

Hij geeft de uitvoerende musici een grote mate van vrijheid. Pianist Kees Wieringa zei hierover: “Je moet deze muziek zien als een spoorboekje, waarbij er verschillende mogelijkheden zijn om van punt a naar punt b te gaan”. Elke uitvoering is weer anders, al naar gelang de bezetting, het aantal spelers en de keuzes die de musici maken, soms zelfs tijdens het spelen.