Ans Markus expositie ‘Als ik jou was…’

Het evenement vindt plaats van 22 januari 2018 t/m 28 januari 2018

Op aangrijpende wijze onderzoekt kunstenares Ans Markus de schaduwkanten van het leven in o.a. de recente schilderijenseries ‘Verborgen verdriet’ en ‘De pijn van oud’. Van 3 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 is in Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling van Ans Markus getiteld ‘Als ik jou was…’ te zien.

Persoonlijke betrokkenheid
De kunst van autodidact Ans Markus (Halfweg, 1947) vormt een persoonlijke mythologie, met een eigen denk-, ervarings- en gevoelswereld. Een sterke betrokkenheid bij haar medemensen is typerend voor Markus.
De titel van de tentoonstelling – ‘ Als ik jou was … ‘– moet in die zin letterlijk worden genomen. Haar tekeningen, schilderijen en sinds kort haar sculpturen in brons en porselein zijn het resultaat van een grondig en nietsontziend zelfonderzoek, waarmee zij een stem geeft aan breed levende gevoelens, in het bijzonder bij vrouwen.
In ‘De pijn van oud’ speelt haar eigen moeder de hoofdrol. Markus vertelt aan de hand van intieme en verstilde beelden over de laatste levensperiode van haar moeder, die zij doorbracht in een verzorgingstehuis. De portrettenserie ‘Verborgen verdriet’ gaat over mannen die zorgen en verdriet met zich meedragen waarvan de buitenwereld geen weet heeft. Hun leed belet de mannen hun ware gezicht te tonen.

Een nieuw aspect van het kunstenaarschap van Ans Markus zijn de beelden in brons en klein werk in porselein.

Zij maakte beelden die qua thematiek een sterke verwantschap vertonen met haar schilderijen. Het fysieke aspect van kneden in de klei gaf haar de uitlaatklep die ze op dat moment nodig had. Dat resulteerde in een groot aantal bronzen sculpturen.
 
Met deze nieuwe kant van haar toch al zo veelzijdige kunstenaarschap treed zij nu – na een succesvolle tentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle die vorig jaar bijna 90.000 bezoekers trok – naar buiten.
Vroege en recente tekeningen, schetsen en kleine schilderijen alsook klein werk in porselein zijn vanaf 3 oktober tot en met 7 januari 2018 te zien in Museum van der Togt in Amstelveen.
Geopend dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur.
Meer informatie: www.jvdtogt.nl