Alles uit de kast voor de langste knikkerbaan in de regio

Het evenement vindt plaats op 27 oktober 2016

Een groot aantal scholen uit De Ronde Venen, Uithoorn en Nieuwkoop doet mee aan de wedstrijd voor het ontwerpen van de langste knikkerbaan. Deze wedstrijd is uitgeschreven door TechNet Amstel & Venen met als doel jongeren te enthousiasmeren voor techniek en hen op te warmen voor de Techniek Driedaagse die plaatsvindt op 25, 26 en 27 oktober. Drieduizend leerlingen gaan daar praktisch aan de slag met techniek.
De grote diversiteit aan knikkerbanen werd beoordeeld door een professionele jury. Diverse wethouders bezochten de deelnemende scholen. De jury had niet alleen oog voor de snelheid waarmee de knikker door de baan raasde, maar ook voor de originaliteit en de diversiteit waarmee de kinderen de baan hadden ontworpen. ‘Ik heb mij enorm laten verrassen door het grote technische talent dat er in de kinderen schuilt,’ stelt wethouder Ria Zijlstra van de gemeente Uithoorn. ‘Het is ontzettend leuk om de diversiteit binnen de verschillende banen te zien. Ze hebben er beslist werk van gemaakt.’
De scholen ontvingen allemaal hetzelfde bouwpakket voor een knikkerbaan. De opdracht was om een originele baan te ontwerpen, waarin de knikker zo lang mogelijk onderweg is om beneden te komen.
Ook op De Toermalijn staat een knikkerbaan. Zodra de knikker eruit komt, klinkt een muziekje. ‘Dat was wel heel moeilijk om te maken,’ lacht een van de leerlingen. ‘Gelukkig is het ons gelukt.’ Op de Vuurvogel mag Mohammed de baan presenteren. ‘Met ribbelkarton hebben we geprobeerd om de knikker zo langzaam mogelijk door de baan te laten gaan.’ In de koffiekamer van het Duet, de laatste school die Zijlstra en Van Walraven bezoeken, werden de resultaten besproken. De jury koos de baan van de Toermalijn als winnaar van Uithoorn. De Paulusschool in Abcoude en de Vlinderbos uit Wilnis werden ook als beste beoordeeld. Deze scholen strijden in de finale om een robotbouwpakket.
De winnaar van de Knikkerbaanwedstrijd wordt bekend gemaakt tijdens de Open Avond van de Techniek Driedaagse op donderdag 27 oktober om 19.30 uur in de Loods achter Bébouw Midreth aan de Groot Mijdrechtstraat 11 in Mijdrecht. Ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom om de creaties van de leerlingen te bekijken. Er zijn technische workshops voor ouder én kind en er is een informatieplein met technische opleidingen. De Open Avond vindt plaats van 17.00 tot 20.00 uur en is gratis toegankelijk. Meer informatie vindt u op www.technetamstelenvenen.nl