Aalsmeers raadslid veroordeeld

Raadslid Bram Heijstek is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De Aalsmeerder heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan stalking, identiteitsfraude, smaad en laster. Zijn straf is zwaarder dan het OM twee weken geleden eiste.
In totaal liepen er tien zaken tegen het raadslid. Alleen in de zaak die een ex-vriendin wegen stalking had aangespannen werd hij onschuldig verklaard. Opvallend is dat hij juist alleen over die gebeurtenis spijt heeft betuigd. 
De meest geruchtmakende misdaad waaraan Heijstek zich schuldig heeft gemaakt is de identiteitsfraude: door via andermans Facebook-profiel (doods)bedreigingen naar zichzelf te sturen, zou hij hebben geprobeerd anderen in een kwaad daglicht te stellen.  

Heijstek was vandaag niet aanwezig bij de uitspraak. Een flink aantal slachtoffers maakte wel hun opwachting, onder wie Joost Fraissinet. Fraissinet was werknemer bij Heijsteks oom, die hem 'door het handelen van Bram Heijstek op staande voet heeft ontslagen'.
Hij beantwoordde het vonnis met applaus, zo schrijft Aalsmeer Vandaag. Door toedoen van bedreigingen die Heijstek onder zijn naam het internet opslingerde verloor Fraissinet zijn baan en heeft hij negen maanden moeten vechten om zijn recht te halen. 
Naast de taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf moet de Aalsmeerder ook een aardige hoeveelheid smartengeld betalen aan zijn slachtoffers. Daarnaast wordt hij verplicht om mee te werken aan een psychologische behandeling. Doet hij dat niet, dan wordt zijn voorwaardelijke gevangenisstraf een definitieve. 

De rechter heeft het kiesrecht van Heijstek niet ontnomen. Dat betekent dat het raadslid in principe zijn zetel in de Aalsmeerse gemeenteraad mag en kan behouden. Het is onbekend welke stappen daarin ondernomen worden. Ook is nog niet duidelijk of Heijstek zijn straf gaat aanvechten in een hoger beroep. 
Bron: mediapartner NH Nieuws