60 jaar Nederpop

In 2018 is het precies 60 jaar geleden dat The Tielman Brothers hun eerste single Rock Little Baby Of Mine / You're Still The One uitbrachten. Volgens veel puristen is dat moment in 1958 het startsein geweest van de Nederpop, die dus in 2018 zijn 60-jarige jubileum viert. Dat is iets om bij stil te staan.

Radiopresentator (o.a. 3FM, Radio 2, Omroep Brabant) en muziekverzamelaar Ewald van Liempt maakt een arbitraire selectie van 2000 liedjes uit de Nederpop van de afgelopen zestig jaar. Wat waren de relevante nummers?

Welke liedjes zijn voor de eeuwigheid? Dankzij welke tracks worden we met onze neus op de feiten gedrukt: ook dit is puur Hollands ?! Het overzicht gaat dwars door alle genres. Dus zowel pop, dance, urban, levenslied als ook Nederbeat, palingsound, dialectrock en alle andere varianten zijn vertegenwoordigd. Nederlandstalig, Engelstalig, instrumentaal; het maakt niet uit, als het maar made in holland is.
Deze muzikale staalkaart giet Van Liempt vervolgens in de vorm van 150 uur gepresenteerde radio-uren. Daarin worden de geselecteerde liedjes op alfabetische volgorde gedraaid, zodat alle stijlen door elkaar lopen, hetgeen zeer afwisselende en onvoorspelbare radio oplevert. Precies zoals onze vaderlandse muziekhistorie is opgebouwd dus.

Rick FM zendt dit programma uit op dinsdag en vrijdag tussen 18-19 uur en op zaterdag tussen 17-18 uur.